Kemijättar slås ihop – blir världens största kemiföretag

2015-12-11 13:21  
Amerikanska Dow Chemical och Dupont går ihop och bildar, om fusionen går som förväntat, världens största kemiföretag. Foto: Splash / All Over Press

Amerikanska Dupont och Dow Chemical, pressade av vikande efterfrågan på jordbrukskemikalier och en stark dollar, går samman. Om affären godkänns skapas en kemijätte värd omkring 1 100 miljarder kronor.

I upplägget, som måste godkännas av konkurrensmyndigheter, finns en plan för att stycka upp den nya giganten i tre nya bolag efter verksamhetsområden.

Efter fusionen räknar Dupont med att personalstyrkan kan minskas med omkring 10 procent och samordningsvinsterna beräknas till 4 miljarder dollar (cirka 34 miljarder kronor).

Aktieägarna i Dow och Dupont kommer att äga cirka 50 procent var i det nya bolaget, som ska heta Dow Dupont. Duponts vd Ed Breen blir vd för Dow Dupont och Dow Chemicals vd Andrew Liveris blir arbetande styrelseordförande.

Dupont-aktien faller cirka 4 procent, medan Dow Chemical-aktien lyfter med 1,5 procent i den elektroniska efterhandeln efter beskedet.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Kemi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer