Genförändrar myggor mot malaria

2015-11-24 06:00  
Malariamyggor. Foto: TT

Forskare i USA har genom genteknik fått fram myggor som är resistenta mot malariaparasiter. De hoppas att rönen ska spela en viktig roll i kampen mot sjukdomen.

Forskarna har inte bara lyckats ta fram myggor som inte sprider malaria till människor. De har dessutom lyckats få fram resistenta gener som nedärvs till 99,5 procent av avkomman.

Tanken är att de genmanipulerade myggorna så småningom ska släppas ut och fortplanta sig med "vilda" myggor för att skapa en stam som inte sprider den farliga sjukdomen.

– Den kan spridas genom en population med hög effektivitet, och öka från en till 99 procent på tio generationer, det vill säga runt en säsong för myggor, säger biologen Valentino Gantz vid University of California till nyhetsbyrån Reuters om genförändringen.

Forskarkollegan och molekylärbiologen Anthony James poängterar att strategin inte ensam kan utrota malaria. Den kan dock spela en viktig roll, i kombination med behandling och förbyggande mediciner, framtida vaccin, myggnät och besprutning av kläckningsområden.

Forskarna i Kalifornien framhåller att deras metod gör mindre skada på hela ekosystemet, jämfört med genforskning som siktar på att utrota hela myggstammar.

Enligt Världshälsoorganisationens (WHO) beräkningar kommer i år 438 000 människor att dö i malaria.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL