DNA-test för vinterkräksjuka nu på apoteket

2011-02-24 09:56  

Nu går det att köpa DNA-test för vinterkräksjukan på apoteket. Testet visar om du är en av dem som har den genvariant som ger skydd mot sjukdomen.

Testet, som utvecklats av Linköpingsföretaget Dynamic Code,  säljs på utvalda apotek och via företagets hemsida.

Provet tas som ett skrapprov från kindens insida. Provet skickas till Dynamic Codes labb. Svaret fås efter en till fem dagar på företagets hemsida där man loggar in med en personlig kod som finns i paketet.

- Testet kan därmed göras helt anonymt, säger Anne Kihlgren, vd för Dynamic Code.

Svaret visar om testpersonen tillhör den grupp på cirka 20 procent av befolkningen som bär på en speciell genvariant som gör att viruset som orsakar vinterkräksjukan inte får fäste.

Ett liknande test säljs även sedan några år tillbaka av det svenska gentestföretaget DNA-guide. Testet för vinterkräksjuka säljs där antingen separat eller som en del i ett större paket där fler gentester ingår.

Båda testerna bygger på forskning vid Linköpings universitet som visar att en mutation i en gen som kallas FUT2 är orsaken till att var femte europé inte kan ta upp det norovirus som är orsaken till vinterkräksjukan.

Anne Kihlgren tror att intresset är stort för testet. Om till exempel mamman men inte pappan i en barnfamilj är immun kan det vara lämpligt att hon stannar hemma om barnen blir sjuka. På vissa arbetsplatser kan det användas för personalplanering under vinterkräksjukeperioden.

- För äldre och vissa högriskpatienter kan det också vara bra att veta eftersom de kan behöva läggas in på sjukhus om de smittas, säger hon.

- Men många tycker nog bara att det är skönt att veta.

Dynamic Code grundades 2001 och har sex anställda. Förutom testet för vinterkräksjuka erbjuder företaget bland annat tester för könsjukdomarna klamydia och mykoplasma samt ett test för att avgöra om en person är laktosintolerant.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer