Tyngdpunkten avgörande för säkerheten i största Pariserhjulet

2015-01-13 12:12  
Det flyttbara Pariserhjulet R80XL är världens största flyttbara hjul. Foto: Siemens

Skulle alla drivsystem fallera i världens största flyttbara Pariserhjul ska ändå alla 432 passagerare kunna evakueras säkert.

Med höjden 80 meter blir företaget Maurers nya hjul världens största flyttbara Pariserhjul. Den 750 ton tunga konstruktionen får ett hjul med diametern 74 meter, på vilket monteras 27 gondoler med plats för 16 passagerare vardera. Rotationstiden anges till mellan två och fyra varv i timmen.

Siemens svarar för styrtekniken, och stor möda har lagts på säkerheten kring attraktionen. Två av varandra oberoende styrsystem finns i var sin container kring hjulet. Utrustningen styr de åtta motorerna, vilka driver hjulet från olika håll via gummiremmar.

Ett nödaggregat finns om strömförsörjningen skulle brytas. Som extra säkerhetsåtgärd har man sett till att lagren alltid ska tillåta hjulet att själv rotera mot sin tyngdpunkt. På så vis kan man även vid total strömlöshet ändå evakuera alla de 432 åkande som maximalt kan rymmas ombord.

Kommunikationen mellan gondolerna och driftledningen görs via wlan som används i industrin. På så vis kan hela tiden beläggning jämföras med antal väntande passagerare. Det blir också möjligt att justera viktfördelningen mellan gondolerna.

Den här typen av flyttbara stora Pariserhjul är inte tänkta för ambulerande nöjesfält, utan snarare som tillfälliga turistattraktioner på speciella orter. Monteringen av ett torn tar upp till en månad. Ett första hjul har levererats till Mexico, och ett andra byggs redan hos Maurer i München.

Stora Pariserhjul

Det första Pariserhjulet anses vara det hjul som George Ferris byggde till världsutställningen i Chicago 1893. Tanken var att det skulle bli högre än Eiffeltornet. Det blev 80 meter högt, precis som det flyttbara från Maurer. Hjulen benämns därför "Ferris wheel".

Andra stora Pariserhjul är High Roller i Las Vegas med 167 meter, Singapore Flyer 165, London Eye 135 och i Sverige Lisebergshjulet med 60 meter.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt