Thorwaldsson: Ska bli enklare att öppna gruvor i Sverige

2022-05-06 15:52  
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill göra det enklare att öppna gruvor i Sverige. Därför ska en utredare se över delar av processen för Natura 2000-tillstånd, meddelar näringsminister Karl Petter Thorwaldsson. ”Vi måste se till att det blir ännu effektivare att öppna och starta gruvor i Sverige”.

Riksdagen i form av M, KD, SD, L och C uppmanade regeringen att se över frågan för ett år sedan. Nu tillsätter regeringen en utredning.

Natura 2000-områden är särskilt skyddsklassade områden inom EU och tillstånd krävs för att få etablera till exempel gruvverksamhet där.

Frågan som ska utredas nu är när i tillståndsprocessen som en Natura 2000-prövning ska ske.

Regeringen vill att en Natura 2000-prövningen ska göras i samband med miljöprövningen, alltså inte när man får så kallad bearbetningskoncession för gruvverksamhet, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det här är ett behov som kommer från branschen väldigt tydligt och någonting som vi hoppas ska göra det mycket enklare för bolagen att få en rättssäker process och att man slipper dubbelarbeta, säger ministern.

Läs mer: Efter regeringens besked: Vad händer nu i gruvprojektet i Kallak?

Bolagen tycker i dag att man får göra en form av miljöprövning vid två tillfällen. Utredaren ska också titta på om en sådan åtgärd är förenlig med EU-rätten.

Uppdraget ska redovisas senast 28 februari 2023.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt