Svensk gruva har världens första underjordiska 5g-nät

2019-07-16 06:00  

Boliden, Telia och Ericsson har byggt världens första 5g-nät under jord i Kankbergsgruvan i Västerbotten. Nätet ska användas för att vidareutveckla lösningar för automatiserad gruvbrytning.

Nätet, i den drygt 600 meter djupa underjordsgruvan i Kankberg, är världens första under jord baserat på 5g med Ericssons nya luftgränssnitt för 5g (kallat New Radio, NR).

- Vi har hållit på i fyra år med att få dit infrastrukturen. Nu har vi äntligen fullt nät där nere, genom att vi fått på plats den sista byggklossen som är luftgränssnittet, säger Peter Burman, programchef på Boliden.

"Näthjärnan" flyttas till gruvan

Av driftssäkerhetsskäl har nätet möjlighet att fungera fristående om behovet skulle uppstå.

- Vi har flyttat ”näthjärnan” från Stockholm till gruvan, så skulle man klippa kabeln dit skulle gruvdriften fortfarande funka. Vi kör dessutom dual core, så beroende på vilket sim-kort du har kommer du att använda antingen Telias vanliga nät, eller det lokala nätet som Ericsson utvecklat. Då kör du på ett eget lokalt ”Boliden-sim”. Personligen tycker jag det här är ett av de coolaste nät som Telia och Ericsson någonsin byggt, och det har de gjort nere i en gruva, säger Peter Burman.

5g viktig pusselbil för smartare verksamhet

5g-tekniken anses ha många fördelar jämfört med andra kommunikationslösningar vid uppkoppling i krävande miljöer som gruvor och tillverkningsindustri. Med egenskaper som kort svarstid och möjligheten till lokal hantering av data, beskriver Boliden 5g som ”den optimala tekniken för att möta gruvans behov av säker arbetsmiljö och hög effektivitet”.

- Vad vi är ute efter i den här satsningen, är fjärrstyrningsapplikationer. Vi har sedan tidigare gjort en hel del experiment med fjärrstyrda maskiner tillsammans med Volvo och andra, och nästa projekt blir att vidareutveckla lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift. Där är 5g en viktig komponent som möjliggör högre grad av automatisering och därmed en säkrare och hållbarare gruva, säger Peter Burman.

Testnät byggs i dagbrottsgruva

Kankbergssamarbetet har också lett till att Boliden ingått samarbetsavtal med Telia om att bygga ett testnät i den stora dagbrottsgruvan Aitik utanför Gällivare.

- Vi har haft en hel del wifi-störningar på de öppna frekvenserna där. Nu är tanken att vi tillsammans med Telia ska konvertera hela infrastrukturen och gå in på egna frekvenser, i ett nät som ska tas över av Boliden själva med tiden, säger Peter Burman.

Tommy Harnesk

Mer om: 5g Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt