Polarbröd bygger ut för 85 miljoner

2007-06-15 13:09  

Efterfrågan på fullkornsbröd har fått Polarbröd att investera 85 miljoner kronor i en helt ny lina vid bageriet i Omne, några mil från Kramfors. Det nya bageriet ska vara klart om knappt ett år och vara utrustat med den allra senaste bageritekniken.

- Vi är just nu uppe i en upphandlingsfas, projektgruppen har varit ute i Europa och provbakat, säger Carl Gustaf Nordin, platschef på Polarbageriet i Omne.
Och han skämtar inte, det är det allra senaste inom bageritekniken som har testats, som doseringsanläggningar och automationssystem. Offerter tas nu in och efter semestern ska besluten fattas.
Bageriet i Omne ska byggas ut med 2 300 kvadratmeter för att rymma den nya linan. Det blir då en total yta på 7 300 kvadrat och det innebär en fördubbling av produktionen av fullkornsbröd, till cirka 22 000 ton per år.
- Vi har för dålig kapacitet för det i dag, säger Carl Gustaf Nordin.
Utbyggnaden innebär också att bageriet i Omne måste anställa ytterligare åtta personer inom ett par år.
- I dag är vi 77 anställda som jobbar i fyrskift, säger han.
Förutom i Omne har Polarbröd också bagerier i Älvsbyn och i Bredbyn. Alla går för fullt.
- Beslutet har varit tufft att ta, det är stora pengar, kanske den största satsning vi har gjort, men vi ser det som en nödvändighet om vi vill fortsätta satsningen på fullkornsbrödet Polarkraft, säger Polarbröds vd Karin Jonsson Bodin.
Om ett år, eller i månadsskiftet april/maj 2008 ska det nya bageriet stå klart, om alla planer går i lås.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt