Lastlist från Ikea årets logistikprodukt

2008-12-30 13:29  
Optiledge

Ikeas listiga lastlist "Optiledge" vinner årets logistikpris "Innovative Logistics Award".

Listen, eller lastbäraren, är i första hand till för att packa varor och gods som inte passar på vanliga lastpallar. Den L-formade Optiledge används parvis och spänns fast med band på ömse sidor om godset.

Lastlisten, av återvinningsbar polypropylen, finns i två skilda storlekar, en som är lite högre och längre, den andra lägre och kortare. Den större modellen väger 544 gram och klarar laster upp till 3,6 ton, statiskt mätt.

Enlig nättidningen Packnet.se går det betydligt snabbare att stuva en godscontainer med Optiledge än om man använder de vanliga pallarna.

De senaste åren har Ikea använt närmare tolv miljoner Optiledge om året över hela världen. Den har fungerat så bra att man nu beslutat att lansera den externt, utanför Ikea, i Europa. I USA, där det Ikeaägda företaget Optilogistics tillverkar den, har den funnits på marknaden i några år.

Utmärkelsen Innovative Logistics Award delas inte till Ikea som företag utan till innovatören Allan Dickner, förpackningschef på Ikea of Sweden.

Lastlisten vann priset, som delades ut i november, i konkurrens med två andra logistikprodukter. Den ena var den nya vagnen ”RoRoRail” från Kockums Industrier, den andra ett antal lådkonstruktioner från Billerud och Everfresh.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt