"Krisen är snart över"

2009-04-22 14:10  
Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening, levererar en optimistisk konjunkturbarometer från sina medlemsföretag på onsdagen.

Vändningen är nära. Det tror 80 procent av de svenska leverantörsföretagen. Inom ett halvår är lågkonjunkturen över.

En stor del av företagen som intervjuats i den senaste Underleverantörsbarometern uppger att det, för dem, redan vänt. Vart fjärde av företagen har till och med svårt att få tag på utbildad arbetskraft.

- Att 4 av 5 underleverantörer upplever att det har vänt eller att det vänder inom 6 månader är mycket intressant. Dessutom har vart fjärde företag problem med att få tag på utbildad arbetskraft.

- Med det behövs fortfarande konkreta efterfrågestimulanser och investeringsbesked från regeringen säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening, i ett pressmeddelande på onsdagen.

Underleverantörsbarometern är en periodisk undersökning som publiceras kvartalsvis.

Den bygger på intervjuer bland industriföreningens medlemmar, totalt 1 300 små- och medelstora företag i olika branscher, framförallt fordon, verkstad och telekom. De flesta av dem levererar till de stora svenska exportföretagen

550 av dessa medlemsföretag deltog i den senaste undersökningen, merparten från elektronik, plast, mekanik och form - och pressverktyg.

I detalj ser siffrorna ut så att hälften av företagen förväntar sig fortsatt minskning av orderingången under innevarande kvartal, medan 45 procent av underleverantörerna till industrin upplever sig ha nått botten av konjunkturen eller till och med att bottennoteringen passerats.

Drygt hälften av företagen säger att de utnyttjar över 70 procent av sin produktionskapacitet.

Hans Dahlquist

Mer om: Finanskrisen,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt