Icas nya packrobot vet allt om pallarna

2008-11-04 23:00  

En robot som kan hålla reda på varje vara, hantera alla typer av förpackningar, plocka och packa så att varje lastbilsflak fylls maximalt.Sådan är Icas dröm. Och den finns som prototyp.

Den stora kostnaden när man fraktar varor på lastbil är all luft man kör omkring med. Mänskliga varelser kan knappast packa en varuvagn, som ska upp på lastbilsflaket, utan att det blir en hel del luft i vagnen och därmed också på flaket.

Nu finns en robot som klarar jobbet bättre, fast än så länge bara som prototyp. Den vet var varenda vara hör hemma i den logistiska kedjan, hur förpackningen ser ut, vad den väger, var den ska packas, vilken affär som kommer att plocka upp den, och i vilken varuhylla den ska in.

Roboten har ett speciellt gripdon och visionssystem. Den tänker framåt och gör överväganden innan den börjar packa varuvagnen så tätt som möjligt.

- Rent tekniskt är det inte särskilt svårt att få till en sådan robot. Det tuffa är att räkna ut alla algoritmer som krävs. Mycket matematik, säger Bernt Henriksen på Västeråsföretaget Prevas, som varit med och utvecklat prototypen-demonstratorn som visas upp på Tekniska mässan.

Algoritmutvecklingen görs på Mälardalens högskola.

Det är dock inte spiksäkert att denna Ica-dröm finns på marknaden inom de närmaste månaderna. Ica behöver självt mellan 10 och 15 robotar av den här typen. Ännu har projektet, som drivs inom Robotdalen, inga andra självklara kunder.

För att få ett tillverkande företag att bygga en marknadsmässig produkt av demonstratorn måste kunderna bli fler.

Inom Robotdalen jobbar man nu med att få flera kunder, samtidigt som algoritmerna vässas och gripdonen finslipas.

Helt packat

* På Icas stora automatiska lager är den manuella packningen av varor i vagnar, som ska rullas upp på lastbilsflak, en flaskhals.

* Dessutom är det dyrt och föga miljövänligt att köra omkring med icke optimalt packade lastbilsflak och transportera luft.

* Lösningen på problemet, tror Ica, är den nya roboten.

Hans Dahlquist

Mer om: Ica Packrobot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt