Huvudets storlek har betydelse

2010-09-14 23:00  
Golfproffset Jesper Parnevik har spelat golf i 30 år - och han har varit med om en otrolig evolution i klubbornas beskaffenhet. Nu är klubborna tre gånger så stora och hälften så tunga.

När Jesper Parnevik började spela golf som 15-åring använde han en träklubba som vägde runt ett kilo. Sedan dess har kompositmaterialen halverat vikten, trots att klubbhuvudena är tre gånger större.

<p>Det gör att både proffsgolfare som Jesper Parnevik och amatörer på den lokala golfklubben slår längre, utan att det går åt skogen:</p> <p>- Större huvud ger också större sweetspot (den bästa träffytan). Därför kan spelarna ta i mycket mer och ändå få en bra träff, säger Jesper Parnevik.</p> <p>Materialutvecklingen inom golf tog fart för 20 år sedan. Först ersattes solida träklubbor med ihåliga stålklubbor, som fördelade vikten i klubbhuvudet längs kanterna. Sedan kom kompositer och skaft i kolfiber.</p> <p>Nu blir det allt vanligare med en extremt hård och hållbar variant av titan, som gör att klubbhuvudets väggar kan vara mycket tunna. </p> <p>Konstruktionen ger en så kallad trampolineffekt: klubbhuvudet sviktar något mer vid bollträff än en traditionell driver.</p> <p>Professionella golfare kan i dag slå uppåt 300 meter, med en precision som skulle ha varit helt otänkbar för femton år sedan.</p> <p>- Golf är i dag mer en kraftsport än en finessport, säger Jesper Parnevik.</p> <p>- Det pratas mindre om teknik och mer om längd.</p> <p>Nästa steg i utvecklingen är drivers där man kan byta tyngder på olika ställen på klubborna för att få olika skruv på slagen.</p> <p>- De nya materialen kompenserar sämre teknik. Men bara till en viss gräns. Bra spel utgår fortfarande från ditt huvud - inte klubbans...</p>

Sveriges bästa manliga proffsgolfare

Namn: Jesper Parnevik.
Ålder: 45.
Antal år som proffsgolfare: 24.
Främsta meriter: som bäst rankad som nummer 7 i världen (2000). Han har varit nära att som förste svensk vinna British Open 1994 och 1997.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt