Här är det full fart

2008-09-23 23:00  

De svenska maskinleverantörerna ser ännu inga tecken på lågkonjunktur och stagnation. - 2008 ser ut att bli ett av våra bästa år, säger Matts Spångberg, vd på maskinleverantörerna SVMF.

Vid halvårsskiftet 2008 låg försäljningen av maskiner några procent högre än 2007, som var ett år med "all time high". Försäljningen av förnödenheter och verktyg, som visar hur mycket maskinerna används, låg ännu högre, över tio procent mer än 2007.

- I våra affärer ser vi egentligen inga tecken på avmattning. Verktyg och förnödenheter ser ut att hålla nivån året ut, maskinförsäljningen kommer att sluta strax under 2007 års nivå, säger Matts Spångberg.

Toppåret 2007 såldes 1 021 maskiner för 4,5 miljarder kronor, 2008 års siffror väntas hamna strax under. Jämfört med de första fem åren på 2000-talet är det en uppgång på 30 procent.

* Men berörs ni inte av bankkriser och konjunkturproblem?

- När det gäller konjunkturen måste man vara mycket mer nyanserad än vad börs- och finansanalytikerna är. Bankkris i USA betyder inte automatiskt katastrof i Sverige.

* Varför går det så bra för er när det går dåligt för andra branscher?

- Det krävs ökad produktivitet. Under 2004-2006 lät många företag bli att göra de investeringar som behövdes. Man fick veta att det inte skulle produceras något i Sverige, allt skulle ske i Asien och Östeuropa. Men mycket av bearbetningen blev kvar i landet och en del togs till och med hem. Så nu investerar de företagen i kapp.

* Vad köper de för maskiner?

- Maskiner som tillsammans med automatiseringsutrustning ger ökad produktivitet. Automatiseringsgraden i den svenska industrin ligger väsentligt efter den i Japan.

* Vad är en typisk maskin?

- Svarvar och fleroperationsmaskiner är de typer som säljs mest.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt