”Häng med så kommer tillväxten”

2016-11-18 17:13  
Fredrik Sidahl är vd för FKG, Fordonskomponentgruppen och är ledamot av tankesmedjan Automathink.

KRÖNIKA. Sverige har en stor fördel – vårt pragmatiska, nyfikna sätt att på ett icke hierarkiskt manér ta oss an en uppgift, menar Fredrik Sidahl.

För tio år sedan behövde leverantören visa sina planer för tillverkning i ett lågkostnadsland. Livscykelkostnadsanalys (LCC) var på allas läppar, åtminstone om läpparna satt på en inköpare hos någon av våra fordonstillverkare.

I dag är det något annat som alla läppar pratar om, även inköparens. På årets Stora Leverantörsdagen, SLD2016 med rubriken ”Automotive – Truly Global”, skulle vi lika gärna kunnat ha satt rubriken ”Automotive – Truly Digital”.

Jag minns dagen då räknestickan (vet du vad det är för något?) ersattes av miniräknaren och strax efter så släpade jag omkring på en mobiltelefon, som på den tiden var en klump stor som en skokartong och vägde sisådär tio kilo.

I skolan, på kursen ritteknik, visualiserade vi våra alster med penna och papper, strax efter det kom de första datoriserade ritverktygen, CAD – Computer-Aided Design, och plötsligt gick allt snabbare.

På SLD2016 tror jag att det klarnade en hel del för oss 450 personer i publiken. Genomgående var temat digitalisering, det vill säga vad flödet av en allt snabbare 1/0-överföring, minneskapacitet och smarta programloopar leder till, laddat med kryddan disruptive.

Allt håller på att bli sammanlänkat på riktigt. Enorma mängder data flödar upp i ”molnet” och hela kedjan från gruvan till transporten och slutkunden länkas ihop och molnet självt blir en tillgång till helt nya saker – innovationer, vem tänkte på detta?

Kostnaden för armar och ben i fabriken blir mindre viktigt och vinsten med att länka samman system och maskiner med varandra blir till konkurrenskraftigt ”Landed Cost”, alltså ”mindre arbete skapar fler jobb”. Hänger vi med, förstår och accepterar att helt nya oväntade saker föds ur Internet of things, ”Disruptive Innovations”, så kommer också tillväxten på riktigt.

Sverige har en stor fördel – vårt pragmatiska, nyfikna sätt att på ett icke hierarkiskt manér ta oss an en uppgift.

Oväntad befolkningstillväxt skapar ytterligare möjligheter, ett utanförskap kan bli ett innanförskap, men ansvaret ligger på oss alla. Internet of things tassar i gränslandet till spelindustrin, oavsett bil eller robotcell med det gemensamt – oväntade lösningar genom mångfalt ökad digitalisering.

Häng med och ta plats, framtiden är oväntat spännande.

Fredrik Sidahl är vd för FKG, Fordonskomponentgruppen och är ledamot av tankesmedjan Automathink

Ny Teknik Redaktionen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt