Hållbar industri

Fortfarande glödhett – efter 60 år

Varje dygn trycks vid normalproduktion cirka 1 200 ton glödande koks ut ur ugnarna. 23 miljoner ton koks har producerats sedan starten. Förra året fick koksverket en stor sughuv, som fångar upp ett ton koksdamm per dygn – tidigare gick det rakt ut i luften. Foto: SSAB
Koksverket i Oxelösund är ett av två som finns i Sverige. Sedan starten 1952 har det aldrig kallnat, och kan vara världens äldsta koksverk som fortfarande är i drift. Sveriges andra finns hos SSAB i Luleå. Foto: Christian Rhen

Koksverket i Oxelösund har varit i gång dag och natt sedan starten för 60 år sedan. Där omvandlas kol till stenhård koks som behövs för att tillverka råjärn. Under åren har verket byggts ut och i dag trycks 60 ton koks i timmen ur ugnarna.

Publicerad

Koksverket har mycket av det man förväntar sig att få se på ett stålverk. Det står en brinnande fackla med gas från en skorsten, stora puffar vattenånga stiger upp från släcktornet, koks ligger i stora högar.

Koksen är en nödvändig del av processen i masugnen, där råjärn utvinns ur malmpellets. Sedan juni 1952 har SSAB:s koksverk på den sörmländska kustorten aldrig svalnat. Här finns en komplett produktionslinje, från råvara till valsad plåt. Men även om andra delar av stålverket skulle stå stilla måste koksverket hållas i gång. Kyls ugnarna ned spricker teglet i ugnsväggarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här