Bläckstråleteknik får nya tillämpningar

2010-05-11 23:00  
Werner Zapka

Vad har solceller gemensamt med kakelplattor? Båda kan mönstras med bläckstråleteknik. I Järfälla utvecklar brittiska Xaar nya tillämpningar för sina skrivarhuvuden.

Grafisk tryckindustri står för 85 procent av försäljningen för bläckstråleföretaget Xaar. Men de industriella tillämpningarna växer snabbt.

På företagets utvecklingsavdelning i Järfälla utanför Stockholm utvecklar åtta personer nya sätt att använda bläckstråletekniken, eller inkjet på branschjargong.

- Fast namnet bläckstråle är egentligen missvisande. Det borde heta vätskestråle, eftersom bläcket kan bytas ut mot alla möjliga funktionella vätskor, säger Werner Zapka, som leder gruppen.

Teamet ska sitta kvar något år till i Xaars fabrikslokaler i Järfälla, där IBM en gång i tiden tillverkade sina skrivarhuvuden. Men företaget har beslutat att flytta hela produktionen till Storbritannien.

Werner Zapka, som även är adjungerad professor på KTH, bygger nu upp ett labb på KTH. Satsningen kallas Stockholm Inkjet Team och ska hjälpa industri och institut att dra nytta av bläckstråletekniken.

Skrivarhuvuden kan användas till mycket

* Skapa matriser av minimala linser i ett uv-härdat material. De byggs in i lcd-skärmar och fokuserar bakgrundsbelysningen till varsin pixel.

* Portionera ut minimala mängder av dyra substanser som ska screenas av ett läkemedelsbolag.

* Spruta ut ledare av silver på solceller. De tunna strukturerna gör att effekten kan ökas.

* Printa ut elektroniska kretsar och antenner med ett bläck som innehåller nanopartiklar av silver eller koppar.

* Mönstra kakelplattor. Används exempelvis för att efterlikna marmor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt