ABB:s elmotor tog priset

2012-02-14 23:00  
ABB:s prisade reluktansmotor. Foto: ABB

ABB:s nya reluktansmotor vann 2011 års Automation Award. – Det är väldigt glädjande, säger Stellan Rosenquist, produktchef på ABB.

Automation Awards delas varje år ut på SPS IPC Drives-mässan i Nürnberg i Tyskland. En oberoende jury valde ut tio produkter som sedan mässbesökarna fick rösta på.

Varför vann er motor, tror du?

– Det är ett väldigt stort fokus på energi­effektivisering inom EU, USA, Kina och flera andra länder. Det fina med den här motorserien är att den har avsevärt högre verkningsgrad än tidigare och kan reducera energiförlusterna med upp till 40 procent, säger Stellan Rosenquist.

Vad betyder priset för er på ABB?

– Jag tror att det innebär ett erkännande av att ABB jobbar med tekniskt innovativa lösningar för att åstadkomma energieffektivare lösningar för industrin. Och vi kommer definitivt att använda det här i vår marknadsföring.

Vad kan motorn användas till?

– Vi tror att den främst kommer att användas för att driva pumpar, fläktar och kompressorer där man har kontinuerlig drift, till exempel ?i gruv-, metall-, pappers- och massaindustrin. Där finns oftast de mest energikrävande drifterna.

Hur har intresset varit för den nya motorn?

– Vi tycker att det har varit ett väldigt stort intresse. Vi lanserade den i maj och har fått mycket uppmärksamhet i media. Och vi har fått ut ett antal motorer på marknaden.

Hur många?

– Det pratar man naturligtvis inte om. Men det ligger i linje med våra förväntningar. Samtidigt är det en produkt med helt ny teknik, så det är klart att det tar lite tid innan det sätter sig.

I ett pressmeddelande kallar ni motorn för revolutionerande, är den verkligen det?

– Jo, det är verkligen så. Vi utnyttjar en teknik som ingen annan har lyckats med fullt ut tidigare. Reluktansmotorer har man kunnat tillverka under närmare hundra år, men då har de använts i väldigt stora motorer och utan frekvensomriktare. Den stora utmaningen har varit att få till designen på rotorn och program­varan i frekvensomriktaren.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt