Volvo redovisar historisk försäljning

2018-07-19 07:43  
Foto: Thomas Johansson / TT

AB Volvo redovisar en historiskt hög försäljning för årets andra kvartal, på över 100 miljarder kronor för första gången under ett enskilt kvartal. Både vinst och orderingång pekar uppåt, inte minst i Nordamerika.

”Detta är första gången som Volvokoncernens försäljning har varit högre än 100 miljarder kronor i ett enskilt kvartal och det är också första gången som rörelsemarginalen är över 10 procent. Med ett operativt kassaflöde på 8,3 miljarder kronor i Industriverksamheten fortsätter vi att ha en stark finansiell ställning”, skriver vd Martin Lundstedt i en kommentar.

”Vår lastbilsverksamhet hade en bra försäljningsutveckling och ökad lönsamhet trots en fortsatt ansträngd situation i delar av leverantörskedjan, huvudsakligen i Nordamerika", tillägger han.

Läs mer: Volvochefen: ”Trodde aldrig vi skulle få se en fullelektrisk tung lastbil”

AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 11.685 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 7.885 miljoner kronor samma period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 10.404 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 103,6 miljarder kronor, jämfört med 87,8 miljarder kronor ett år tidigare.

Läs mer: Chalmers och Volvo testar självkörande lastbilssläp

Lastbilsleveranserna steg med 14 procent till 59.571 fordon under andra kvartalet, medan nettoorderingången ökade med 10 procent till 60.656 fordon.

Lyftet för orderingången syns främst i Nordamerika, där orderingången under andra kvartalet lyfte med 63 procent till 15.860 lastbilar.

Mer om: Volvo Ekonomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt