Volvo prickar in ny vd

2011-03-16 12:19  
Olof Persson, Louis Schweitzer, Leif Johansson på presskonferensen. Foto: Scanpix

Det var presskonferens där Volvo presenterade sin nya vd. Till höger stod avgående vd Leif Johansson iförd blå slips med vita prickar. Till vänster nyutsedde vd Olof Persson, även han i blå slips med vita prickar.

I mitten styrelseordförande Louis Schweitzer. Johanssons prickar är än så länge större. Han lämnar över jobbet först i september.

- Vi har gjort ett noggrant val där styrelsen tittat på en rad interna och externa kandidater, säger Louis Schweitzer.

Till slut beslöt styrelsen utse förhandstippade Olof Persson, som nu är vd för Volvo Construction Equipment.

- Han har gjort en strålande insats som vd för först Volvo Aero och sedan Volvo Construction Equipment. Under hans tid på Volvo Construction Equipment har han mitt under finanskrisen lyckats omstrukturera företaget och göra det till ett av de mest framgångsrika inom sin bransch, säger Louis Schweitzer.

Olof Persson ska formellt efterträda Leif Johansson den 1 september, men redan den 1 maj lämnar han sitt nuvarande jobb för att gå in som vide vd.

- Det är mycket känslor en sån här dag. Jag är stolt och glad, men också ödmjuk med respekt för uppgiften. Det känns som att komma hem, både till Volvo och västkusten, säger han.

De senaste åren har den 46-årige Olof Persson varit bosatt i Bryssel, där Volvo CE har sitt huvudkontor. Innan dess har han varit vd för Volvo Aero i Trollhättan. Karriären började på ABB, och gick sedan via Bombardier och Adtranz vidare till Volvo, där han suttit i koncernledningen sedan 2006.

- Jag känner till bolaget väl och jag har ett bra nätverk i hela koncernen. Den stora skillnaden mot mellan att vara vd på ett dotterbolag och hela koncernen är det här offentliga, säger han.

Lite vid sidan av står avgående vd Leif Johansson och har separationsångest.

- Lite i alla fall. Att vara vd för Volvo är mer än ett jobb, det är en livsstil. Men det blir bra med Olof. Han har många goda egenskaper, han är både lyssnande och eftertänksam och kan fatta snabba beslut när det krävs.  Vi ska använda tiden fram till september till att introducera honom i hela koncernen och få en sömlös överlämning. Själv har jag också några intressanta grejer på gång, jag är föreslagen ordförande i Ericsson bland annat.

Olof Persson är ekonom och har en fil kand i business administration från högskolan i Karlstad. Han får en fast lön på 11,6 miljoner och del i Volvos bonusprogram.

Eddie Pröckl

Mer om: Volvo VD

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt