Volvo första tillverkare som fraktar bilar längs sidenvägen

2017-05-30 11:35  

I veckan börjar kinesiskt byggda Volvo S90 att anlända till Europa, via tåg. De färdas via sidenvägen – en ny importstrategi som minskar transporttiden med två tredjedelar.

Som första biltillverkare drar man nytta av den nya sidenvägen för att frakta fordonen. För jämfört med att skeppa bilarna sjövägen tar tåget bara en tredjedel av tiden.

Att använda sig av järnväg innebär att Volvo-kunder får kortare väntetider, men företaget är även ivriga med att lyfta fram att det är ett smartare val för att minska miljöpåverkan. Dels för att tåg har ett lägre koldioxidutsläpp per kilometer – och dels för att sträckan som tåget färdas är mycket kortare.

Volvo kommer att trafikera sträckan Daqing (Kina) – Zeebrugge (Belgien) och varje dedikerat tåg tar 225 bilar i specialkonstruerade containrar.

Till en början kommer det att avgå ett tåg i veckan från Kina, men i takt med att tillverkningsvolymerna stiger så kommer avgångarna bli fler.

Första tåget anländer till Zeebrugge under onsdagen 31 maj, samtidigt som Kinas premiärminister Li Keqiang besöker Belgien.

Felix Björklund

Mer om: Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt