Visselblåsare tipsade VW-chefen om nya avgasbluffen

2015-11-05 10:36  
VW-chefen Matthias Müller Foto: TT

Det var först sedan en intern visselblåsare på Volkswagen hade tipsat nya chefen Matthias Müller som den senaste avgasbluffen avslöjades, uppger tidningen Wirtschaftswoche.

Officiellt har VW uppgivit att man upptäckt fusket med CO2-värdena i 800000 bilar efter en intern undersökning.

Men nu avslöjar tidningen Wirtschaftswoche att det var en intern medarbetare som hörsammat nya VW-chefen Matthias Müllers uppmaning om en öppnare företagskultur, och därefter tipsat om fuskvärdena kring CO2-utsläppen.

Enligt uppgifterna ska mätvärdena vid laboratorieprov ha manipulerats så att de visade utsläpp på högst 99 g CO2/km, vilket ger miljöbilsrabatt. Men visselblåsaren ska ha meddelat Müller att utsläppsvärdena i själva verket är högre.

Misstanken väcks nu att det kan finnas medbrottslingar hos de fristående testinstituten som genomfört mätningarna.

Enligt Wirtschaftswoche håller VW på att ta fram en ny webbtjänst för kunder och förbereder sig på att kunder kan kräva att företaget återköper bilarna, som alltså inte är så snåla som de uppges vara.

Bilar som omfattas av de manipulerade CO2-värdena är av märkena VW, Audi, Seat och Skoda. 98000 av dem är bensindrivna, resten dieseldrivna.

CO2-skandalen kommer vid sidan av den skandal med kväveoxidutsläpp från dieselmotorer som avslöjades i september.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Håkan Abrahamson

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt