Världens största satsning på laddstolpar

2010-03-15 10:20  
Skiss på tänkt laddstation (Johnstonmarklee)

Världens hittills största utrullning av laddstolpar har dragit i gång på den amerikanska västkusten. Tanken är att nätverken av stolpar ska vara färdiga när biltillverkaren Nissan i Nordamerika lanserar nya elbilen Leaf.

Jättesatsningen på att bygga nät med laddstolpar har börjat i delstaten Oregon, som är en av fem delstater som anses vara ”strategiska” när det gäller elbilsanvändare.

De övriga fyra är Washington, Arizona, Tennessee och Kalifornien.

Det amerikanska energidepartementet meddelade i höstas att man satsar nära 100 miljoner dollar eller 740 miljoner kronor på projektet som kallas ”the EV project”. EV står för Electric Vehicle.

Departementet gör satsningen i samarbete med tillverkaren av laddstolparna Etec som är partner med nordamerikanska Nissan.

Bolaget ligger i startgroparna för att lansera den koldioxidfria elbilen Leaf.  Enligt Etecs hemsida kommer i första hand 4 700 exemplar av Leaf att ingå i projektet liksom 11 210 laddstolpar.

När EV-projektet väl analyserats och utvärderas är målet att det ska bana väg för en strömlinjetillverkning av 5 miljoner elbilar i USA.

Den amerikanska radiostationen KPLU har intervjuvat projektledaren på Etec Rich Feldman som uppger att man börjat konstruktionen av laddstolparna och att man räknar med att utrullningen kommer att ta cirka ett år.

Feldman övervakar i nuläget utrullningen av 2 000 laddstolpar i Seattle-området och ytterligare 2 000 i städerna Portland, Salem, Corvallis och Eugene, i delstaten Oregon.

Stolparna sätts dels upp nära hemmen, dels på allmänna platser som shoppingcentrum, snabbmatsställen och  biografer där bilägarna förväntas lämna bilen en timme eller två, berättar Rich Feldman.

De som tecknar sig för att köpa en Nissan Leaf får också själva föreslå var de vill ha laddare monterade. 900 nya Leaf-användare kommer att ingå i en forskningsstudie och får i utbyte mot att de deltar varsin gratis laddstolpe hemmavid.

Priset på Leaf kommer att presenteras i slutet av mars, enligt KPLU. En modell med fyra dörrar avsedd för fem personer uppges ha en räckvidd på omkring 100 amerikanska miles, motsvarande 16 mil.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt