Utvecklingen går för snabbt – rymdstrategin försenas

2018-03-12 14:05  
Raketuppskjutning på Esrange i Kiruna. Foto: Esrange / TT

Utvecklingen går så pass snabbt att presentationen av rymdstrategin måste senareläggas. Det meddelar i dag regeringen.

Rymdstrategin var tänkt att läggas fram för riksdagen senast den 26 mars. När Ny Teknik för ett par veckor sedan frågade rymdminister Helene Hellmark Knutssons pressekreterare om strategin skulle hinna presenteras tills dess blev svaret att det inte fanns någon anledning att tro något annat.

Men strategin har nu försenats, meddelar hennes pressekreterare. Överlämnandet kommer i stället att ske i maj.

Anledningen anges vara att utvecklingen gått snabbare än vad som förutsågs i det 2,5 år gamla betänkandet En rymdstrategi för nytta och tillväxt, som ligger till grund för rymdstrategin.

"Det gäller speciellt inom satellitbaserad navigering och jordobservation där utvecklingen ger stora möjligheter för användare. För att dra nytta av de många användningsområden som utvecklingen ger kommer regeringen att öka fokus något på användning av sådan data, speciellt gäller det avseende säkerhets- och försvarsfrågor", skriver regeringen i ett meddelande.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt