USA:s nästa stridsflyg kan komma från Sydafrika

2018-02-27 07:02  
Foto: Aerosud

”Made in the USA” har alltid hållits högt på hemmamarknaden. Men det kan mycket väl bli så att ett afrikanskt stridsflygplan kommer försvara det stora landet i väst.

Sydafrikanska Paramount Group och Aerosud har tillsammans utvecklat det första afrikanska stridsflygplanet. Modellen kallad Mwari är en helt egenutvecklad modell framtagen för att vara ett billigt men kapabelt alternativ för olika afrikanska länders flygvapen. Men de har större tankar än så.

Under namnet Bronco 2 försöker man sälja in det till USA.

U.S. Air Force har en pågående upphandling kring ett nytt stridsflyg, och här ska de övertyga huruvida sydafrikanernas erbjudande är det bästa. Till hjälp har uppstickaren tagit försvarsjätten Boeing och utvecklat ett vapensystem med fokus på informationsinsamling, övervakning och spaning – men även för snabbattacker.

Mwari/Bronco 2 är ett tvåsitsplan med en svansmotor på 950 hästkrafter. Lastkapaciteten är på 800 kilo och fullastad klarar det av hastigheter på ”över 500 km/h”. Aktionsradien är 7,5 timme och planet klarar av höjder upp till 31 000 fot. En stor fördel är dess litenhet, och det ska klara av att landa på banor som inte mäter mer än 550 meter.

Att man har valt namnet Bronco 2 är för att man vill anspela på det plan, OV-10 Bronco, som länge användes av USA:s försvarsmakt – och som var älskat för sin mångsidighet.

I upphandlingen kämpar Paramount/Aerosud bland annat med Sierra Nevada/Embraer samt Textron Aviation. Totalt rör det sig om 300 flygplan som U.S. Air Force planerar köpa.

Felix Björklund

Mer om: Stridsflyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt