Ubåtens periskop styrs med Xbox handkontroll

2017-10-04 10:51  

Den gamla enheten kostade över 300 000 kr – i dag styr matroserna atomubåtens periskop med en billig handkontroll från Xbox 360. Nu vill Lockheed Martin inkorporera mer ungdomlig teknik i flottans farkoster.

USS John Warner tillhör Virginia-klassen. Hon togs i tjänst 2014 och är en av amerikanska flottans mest avancerade atomubåtar. Istället för ett traditionellt mekaniskt periskop har attackubåten två ”photonics masts”, som bygger på digital teknik.

I masterna sitter bland annat högupplösta kameror med ljusförstärkning, samt infraröda sensorer och laseravståndsmätare. Utsikten ovanför vattenytan granskas på högupplösta skärmar i kontrollrummet. Allt i ubåten utgör spjutspetsteknik – det visar sig dock att försvarsmaktens utvecklare har svårt att matcha spelbranschens erfarenhet kring ergonomi. I dag styr operatörerna periskopen med en handkontroll från Xbox 360.

– Flottan gick samman och frågade en rad underofficerare och matroser, ”hur kan vi förbättra era liv?”. Och en av de saker som kom upp var att de handkontroller som vi använder för periskopet är rätt så klumpiga i handen – de är faktiskt riktigt tunga, säger Kyle Leonard, löjtnant på USS John Warner till Pilotonline.com.

Rustningsindustrin är samtidigt dåliga på att pressa sina tillverkningskostnader. Därför tittar Lockheed Martin tillsammans med flottan på hur man kan spara pengar genom att hämta fler billiga produkter från de civila butikshyllorna.

En bieffekt är att verksamheten effektiviseras när matroser får använda den teknologi som de har vuxit upp med. Efter två års tester får pilotprojektet ses som en succé. Lockheed Martin genomförde inledande tester vid sin hemliga forskningsanläggning i Manassas. Med Xbox-kontrollen kunde matroserna intuitivt räkna ut hur periskopet kontrollerades inom loppet av några minuter – att jämföra med timmar av träning när de använde den militära enheten. Nu ska Xbox 360-kontrollen hamna i fler ubåtar. Och över de kommande tio åren vill Lockheed Martin implementera mer teknik som används av dagens ungdomar, exempelvis pekskärmar som Ipad, samt VR-teknik.

– De vill sammanföra matroser med det som de själva har hemma på laptoppen, de saker som finns på det egna skrivbordet – och med det som de växte upp med i klassrummet, säger Mark Eichenlaub, navigatör på USS John Warner till Pilotonline.com.

Hur mycket pengar har då spelvärlden sparat in åt flottan? Xbox handkontroll kan fås för 240 kronor – Lockheed Martins originalenhet kostade drygt 310 000 kronor.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt