Två biogasbilar i helgens STCC

2009-04-27 13:00  
Biogasbilarna har byggts om vid Volkswagen racing i Hannover

Vid premiären för motorsportserien STCC på Mantorp den kommande helgen står för första gången två biogasbilar på startlinjen.

Två ombyggda Volkswagen Scirocco kommer att ställa upp i årets STCC-omgång. Premiär blir det den kommande helgen med tävling den 2 maj på Mantorp. Nio deltävlingar körs fram till 26 september.

För första gången deltar två biogasdrivna bilar i tävlingen. Team Biogas heter teamet, och bakom satsningen står energibolaget Eon, Volkswagen och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Med deltagandet vill man marknadsföra biogasen och visa fördelen med bränslet jämfört med fossila drivmedel.

LRF påpekar i ett pressmeddelande att Sveriges bönder kan producera 5 TWh biogas från gödsel och andra biprodukter från jordbruket. Det motsvarar 525 miljoner liter bensin.

Eons koncernchef i Sverige, Håkan Buskhe, påpekar att regeringens mål om att 10 procent av drivmedlen ska vara förnybara till 2020 skulle kunna höjas till 20 procent om biogasens potential utnyttjades. Men om biogasen ska få ett verkligt genombrott måste politikerna visa handlingskraft och skapa förutsättningarna, säger han vidare.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt