Tre nya drakbåtar ut på världshaven

2008-08-18 13:53  

Den tyska segeltillverkaren Skysails har fått beställning på ytterligare tre gigantiska "draksegel" för att öka farten och sänka bränsleförbrukningen på oceangående lastfartyg. Ett segel ger samma dragkraft som en stor jetmotor.

Hittills har två tyska lastfartyg testat Skysails 160 kvadratmeter stora draksegel – Michael A från Wesselrederiet och Beluga Sky Sails från Belugarederiet.

Michael A har testat segelutrustningen i europeiska farvatten sedan i slutet av förra året.

Det andra fartyget, Beluga Skysails, har hunnit korsa Atlanten och rapporterat en 20-procentig bränslebesparing.

Nu har Wesselrederiet bestämt sig för att gå vidare med ytterligare tre ”segelfartyg” i den nya fartygsserie som är under leverans – 88 meter långa fartyg på 3.700 dödviktston.

Enligt företaget Skysails ger ett 160 kvadratmeter stort segel lika mycket dragkraft som motorn i en Airbus A318 och en minskad bränsleförbrukning på 10-35 procent.

På Skysails hemsida vittnar chefen för Wesselrederiet, Gerd Wessel, att fartygen Michael A kunnat öka snittfarten från 10 knop till 11,6 knop och under gynnsamma vindförhållanden kunna halvera bränsleförbrukningen.

Priset för segelutrustningen ligger runt 4,5 miljoner kronor plus kostnaden för specialutbildad personal. Seglet matas ut från fartyget med en stålvajer och fångar upp vindarna på 300 meters höjd.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt