Toyota visar fjärde generationen Prius

2015-09-09 13:43  

Rymligare, starkare, snålare och säkrare uppges den fjärde generation av Toyotas hybridbil Prius bli när den visas på bilmässan i Frankfurt.

Toyota har släppt bilder och vissa allmänna uppgifter om bilen, men sparar detaljerna om prestanda till bilmässan i Frankfurt. Helt tydligt är att den nya Priusen har drag som känns igen från bränslecellsbilen Mirai.

Dit hör den låga nosen och de skarpa vecken i karossen. Toyota poängterar att nya Prius inte bara ska vara en "grön" bil, den ska även vara fräck och rolig att köra.

Bilen är den första som byggs kring en ny plattform som kallas TNGA, Toyota New Global Architecture. Chassit är 60 procent styvare än föregående modell och motorerna är monterade så att tyngdpunkten sänkts. Inga detaljer finns kring förbränningsmotor, elmotor eller batterier annat än att drivlinan blivit mycket effektivare.

Bilen är 60 mm längre, 15 mm bredare och 20 mm lägre än föregångaren. Bilarna utrustas beroende på var de säljs med trafiksäkerhetsutrustning av varierande slag ur paketet Safety Sence package.

Bilen börjar säljas i Japan i slutet av året och i andra delar av världen under 2016. Sedan introduktionen 1997 har Prius sålt i över 3,5 miljoner exemplar i ca 80 länder.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hybridbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt