Tesla öppnar fabrik i Europa

2015-09-28 14:43  
Den första Tesla S som monterats vid fabriken i Tilburg rullade ut på fredagen. Foto: Tesla

Elbilstillverkaren Tesla invigde på fredagen sin första fabrik i Europa. Den blir till en början en sammansättningsfabrik för Model S.

Den europeiska anläggningen öppnas i Tilburg i Nederländerna. Anläggningen har en yta på drygt 18 900 kvadratmeter och ska när produktionen kommer upp i full volym kunna rulla ut 1000 bilar i veckan. Inledningsvis blir kapaciteten endast 450 bilar i veckan.

Det rör sig dock inte om någon tillverkning från grunden. Komponenterna till Tesla S kommer att levereras från Teslas amerikanska fabrik i Fremont för sammansättning i Tilburg. Programvaran som styr bilen laddas också upp i Tilburg.

Först när den kommande stadsjeepen Model X ska börja säljas i Europa nästa år väntas tillverkningen av den för Europamarknaden förläggas till Nederländerna.

I fabriken finns även en 750 meter lång testbana inom som kan användas för att testa olika vägbeläggningar och deras inverkan på buller och vibrationer i bilarna.

Med fabriken ska de europeiska kunderna snabbare kunna få de bilar de beställer. Väntetiderna har ibland varit mycket långa. Tesla har som mål att tillverka en halv miljon elbilar 2020.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt