Svenska dykare får båt för hemliga uppdrag

2006-12-21 12:55  
För längre dykuppdrag.

Svenska attackdykare testar just nu en ny farkost för hemliga uppdrag. Med den nya båten ska dykarna kunna förflytta sig både under och på vattenytan.

- Vi räknar med att ha två farkoster operativa till år 2012, säger Patrik Engquist, projektledare på Försvarets materielverk till Nyteknik.se.

Användningsområdet för den nya farkosten är hemliga militära spaningsoperationer. Både nationellt och internationellt. Men båten ska också kunna användas i jakt på terrorister och smuggelgods. Exempelvis ska den användas för att snabbt granska hamnbassänger och civila fartygsskrov.

Farkosten kan köras i tre olika lägen. På ytan, i undervattensläge och i ett mellanläge då båten är delvis vattenfylld.

I ytläge fungerar farkosten som en vanlig RIB, (rigid inflatable boat). Den drivs då med dieselmotor och vattenjetaggregat. Maxhastigheten är då över 30 knop. Samma drivning används även när båten körs i mellanläget. Då är maxhastigheten runt tre knop.

- Hittills uppför sig båten lite konstigt när vi kommer upp i över tre knop i mellanläget. Målsättningen är att den ska gå att köra i fem knop, säger Patrik Enquist.

Under våren kommer FMV att fortsätta testerna. Då kommer också de första undervattensproverna att ske. När båten befinner sig i undervattensläge sitter dykarna i våt miljö och andas huvudsakligen med luft från sin egen utrustning. Men det är också möjligt att förse dykarna med luft från ett större centralt luftförråd. Framdrivningen sker i undervattensläget med elektriskt kraft.

För att orientera sig under vattenytan har föraren hjälp av ett tröghetsnavigeringssystem samt en videokamera ovanför ytan. Informationen från de olika hjälpmedlen visas på två olika bildskärmar. Syftet med videokameran är att snabbt kunna skanna av omgivningen innan eventuell uppstigning till ytan.

Den prototyp som nu testas är utvecklad och byggd av företaget DCE AB i Vaxholm utanför Stockholm. Det är hittills inte klarlagt vad projektet kostar.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt