Svenska drönarbolaget expanderar till Malawi

2017-08-31 07:31  

Globhe bygger nu på uppdrag av FN upp en drönarkorridor i Malawi. Målet är att leverera medicin, kartlägga området – och med hjälp av ai förutse torka och översvämningar.

Ny Teknik berättade förra hösten om det svenska drönarbolaget Globhe som hjälper det bergiga landet Rwanda att leverera mediciner och sjukvårdsutrustning till otillgängliga områden.

Nu har företaget expanderat till det betydligt större Malawi beläget söder om Tanzania. Landet är ett av världens minst utvecklade, med placering 170 av 188 enligt FN:s utvecklingsindex HDI.

Globhe bygger på uppdrag av FN:s barnfond Unicef upp en humanitär drönarkorridor som precis som i Rwanda ska göra det möjligt att leverera mediciner och sjukvårdsutrustning.

Korridoren spänner upp ett cirkelformat område med cirka 80 kilometers diameter över staden Kasungu med cirka 60 000 invånare och ett antal småbyar runtomkring. Korridoren invigdes i juni och ska nu testas i ett år innan den eventuellt permanentas.

– Vi har en mer aktiv roll i Malawi än i Rwanda. Vi har huvudkontraktet och större möjlighet att kunna verka mer fritt. Sen underlättar det också för oss att arbeta med en stor internationell organisation, dörrar öppnas snabbare. Annars är de båda länderna ganska lika. De står inför liknande utmaningar, konstaterar Globhes vd Helena Samsioe.

Läs mer:

Läs mer: Världens första kommersiella drönarlinje öppnad

Men drönarna, som Globhe hyr eller köper in av andra företag, ska göra mer än att leverera mediciner. De är även utrustade med kamera som kartlägger området. I samarbete med IBM Watson testas också hur datainsamling kan kombineras med artificiell intelligens för att tidigare förstå när torka eller översvämningar hotar. På så vis kan insatser sättas in snabbare.

Hittills har responsen varit positiv, enligt Helena Samsioe, både från FN och lokalbefolkningen.

– Nu satsar vi på att jobba på under året och så får vi se om vi blir kvar här mer permanent, säger hon.

Ett annat svenskt drönarföretag, Helsingborgsbaserade Swescan, blev i våras först i världen att få licens i Kenya för drönarbaserad inmätning, kartering, och visualisering.

Kenya visade sig vara ett inte alldeles enkelt land att arbeta i, berättar vd Fredrik Hansson. I stället vände man blickarna mot Tanzania, där ett stort projekt just avslutats.

– Vi har mätt ut ett antal stora bergssluttningar för att möjliggöra vattenkraftsutbyggnad som ska ge elektricitet till landsbygden, berättar han.

Företaget levererar en sorts 3d-karta med omkring 10 centimeters tolerans i höjdplanet. Mer än tillräckligt för att planera vattenkraftsutbyggnaden, enligt Fredrik Hansson.

Hur företaget gör framöver med sin satsning på den afrikanska kontinenten återstår att se.

– Men vi har lärt oss otroligt mycket, säger han.

Ytterligare ett drönarföretag som levererar sjukvårdsutrustning, Silicon Valley-baserade Zipline, har liksom Globhe nyligen expanderat i regionen, från Rwanda till Tanzania, skriver MIT Technology review.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt