Svensk vd lämnar rysk biljätte efter storförlust

2016-03-07 15:43  
Bo Andersson Foto: GAZ Group

Ryska AvtoVAZ svenske vd Bo Andersson lämnar företaget efter en förlust på runt åtta miljarder kronor.

Uppgifterna kommer enligt Reuters från Renault-Nissan som är största aktieägare i AvtoVAZ via holdingbolaget Rostec Auto.

Han tillträdde som vd vid AvtoVAZ 2013 efter att sanerat ryska lastbilsföretaget GAZ dåliga ekonomi. Andersson gjorde sig av med tusentals anställda och försökte rensa upp bland den stora mängden underleverantörer, samt få bukt med korruption och ineffektivitet.

Men sanktionerna mot det ryska näringslivet i samband med Ukrainakonflikten har fått landets bilförsäljning att minska drastiskt. Det hjälpte inte att Bo Andersson försökte få ut nya modeller av bilen Lada, utrymmet för nybilsköp är litet i Ryssland.

Beslut om efterträdare till Andersson väntas vid ett styrelsemöte 15 mars.

Bo Andersson har ett förflutet som inköpschef vid Saab Automobile i Trollhättan och senare för hela GM-koncernen i Detroit innan han tog bilchefsjobb i Ryssland.

Håkan Abrahamson

Mer om: AvtoVAZ

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt