Styr fyrhjulsdriften exakt

2013-01-24 15:47  
Experimentbilen Fiwa driver och styr individueltt på varje hjul. Foto: Junmin Wang, Ohio univ.

Med en motor i varje hjul och individuell styrning på alla fyra manövrerar Fiwa exakt efter förarens önskemål, tack vare ett avancerat styrsystem.

Den lilla experimentbilen Fiwa har utvecklats vid universitetet i Ohio. Tack vare individuell styrning och drivning på alla hjul, kan bilen vända på "en femöring" och på torrt väglag köra i mönster enligt förarens önskemål med en avvikelse på max 10 cm. På snöigt underlag blir avvikelsen 20 cm.

Detta är möjligt endast tack vare ett avancerat styrsystem som känner av data hundra gånger i sekunden från ratten, gas- och bromspedal sedan räknar ut hur varje hjul ska drivas för optimal färdväg efter förarens önskemål. Det betyder att några hjul kan accelerera med andra bromsar.

- Utan styrutrustningen är bilen mycket svår att köra, säger universitetslektor Junmin Wang, som har prövat. Men med styrsystemet är bilen verkligen trevlig.

En stor utmaning för Wang och hans utvecklingsteam har varit att programmera styrsystemet så att det blir energieffektivt och samtidigt kan klara av fel. Skulle en motor eller broms haverera så kan de övriga kompensera för bortfallet.

Fiwa (four wheel independentley actuated) drivs av en elmotor i varje hjul på vardera 7,5 kW. Varje motor är ansluten med en kabel till centraldatorn. Batteriets kapacitet är 15 kWh.

Först om 5 - 10 år tror Wang att den här biltypen kan vara mogen för kommersiell lansering. Den är främst tänkt som stadsbil.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt