Största amfibieplanet till ryska militären

2013-05-27 15:05  

Ryska försvarsministeriet har beställt sex Beriev Be-200, världens största jetdrivna amfibieplan.

De två första planen som beställts utrustas för brandbekämpning. De kan tanka 12000 liter vatten, som hämtas in på 14 sekunder när planet går ner i vattnet. Det färdas då i hastigheter mellan 160 till 190 km/h. Det klarar våghöjder på upp till 1,2 meter.

De övriga fyra flygplanen utrustas för att transportera last eller upp till 72 passagerare. Planet är utrustat med tryckkabin.

Vid utvecklingen av Be-200 utgick Beriev från det betydligt större A-40 Albatross, som byggdes som prototyp i ett exemplar strax innan Sovjetunionen upplöstes. Det planet kunde ta dubbelt så mycket vatten som Be-200, men var ursprungligen tänkt för ubåtsjaktinsatser. Det planet hade en startvikt på 86 ton, startvikten för Be-200 är 37 ton.

Enligt United Aircraft Corporation kan ordern följas av ännu en, och då på åtta flygplan. Ryska katastrofministeriet använder sedan tidigare fem Be-200 för bekämpning av de årliga stora skogsbränderna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt