Specialplan ska bekämpa skogsbranden

2014-08-05 09:39  
På tolv sekunder kan Bombardier 415 Superscooper fylla sina tankar med sex ton vatten. Foto: Bombardier

Brandbekämpningsplan från Italien kan under en flygning släppa 6 ton vatten över skogsbranden i Västmanland.

Två specialplan för vattenbombning är på väg för att bekämpa den stora skogsbranden utanför Sala, uppger myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB. Planen är av typen CL 415 (Bombardier 415 Superscooper) och har lånats in från Italien.

Flygplanet kan med hjälp av skovelhjul på några sekunder ta in över 6 ton vatten från en närbelägen sjö eller vattendrag och släppa ut det över en brandhärd. Enligt Bombardiers hemsida krävs en flygsträcka på 1 340 meter för att sänka planet från 15 meters höjd, ta in 6 137 liter vatten under 12 sekunder på en 410 meter lång vattensträcka i 130 km/h och sedan åter stiga till 15 meters höjd. Alternativt kan det ta upp delvolymer i kortare inflygningar. Intaget behöver inte ske linjärt, utan planet kan styras runt älvkrökar eller hinder vattnet medan man fyller på vatten. Vattenlasten kan även förstärkas med skumbildande medel, som då fylls på under gång. Enligt Bombardier räcker 24 liter skumbildande medel till 6 ton vatten. Skummet fördubblar den yta som täcks av en vattenlast.

CL415 är världens enda plan som designats enbart för brandbekämpning. Det tillverkas av Bombardier Aerospace-fabriken i North Bay i Ontario i Kanada. Runt 90 flygplan har levererats och finns framför allt i Kanada och länder runt Medelhavet.

Klockan 14:00 i dag tisdag den 5 augusti besöker försvarsminister Karin Enström och landsbygdsminister Eskil Erlandsson det skogsbrandsdrabbade området i Västmanland.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt