"Solplanet" närmar sig slutmålet

2016-05-23 12:58  
Piloterna Bertrand Piccard och André Borschberg firar ankomsten till Dayton, Ohio. Foto: Solar Impulse

Soldrivna Solar Impulse 2 har landat i bröderna Wrights hemstad.

Det soldrivna flygplanet Solar Impulse 2 har slutfört ännu en delsträcka på sin jorden runt-flygning. I helgen landades i Dayton, Ohio, staden där flygpionjärerna Wilbur och Orville Wright växte upp.

Världens första jorden runt-flygning med soldrivet flygplan inleddes i mars i fjol, då Solar Impulse lyfte från Abu Dhabi. Den senaste delsträckan fullgjordes när planet landade i Dayton i lördags, 09.56 lokal tid, efter en knappt 17 timmar lång flygning från Tulsa, Oklahoma.

Att landa i Dayton för oss inte bara ett steg närmare vårt slutmål, utan markerar också födelseplatsen för en flygrevolution: Den första lyckade flygningen med en motoriserad farkost som var tyngre än luft, skriver Solar Impulse-teamet i sin blogg, med syftning på att de världsberömda bröderna Wright växte upp i staden.

Den 1 113 kilometer långa sträckan flögs med en medelhastighet på 67,2 kilometer i timmen. Maxhöjd under flygningen var 6 401 meter.

Snart fortsätter färden mot New York, varifrån man sedan ska korsa Atlanten mot Europa eller Nordafrika.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt