"Solplanet" närmar sig slutmålet

2016-05-23 12:58  
Piloterna Bertrand Piccard och André Borschberg firar ankomsten till Dayton, Ohio. Foto: Solar Impulse

Soldrivna Solar Impulse 2 har landat i bröderna Wrights hemstad.

Det soldrivna flygplanet Solar Impulse 2 har slutfört ännu en delsträcka på sin jorden runt-flygning. I helgen landades i Dayton, Ohio, staden där flygpionjärerna Wilbur och Orville Wright växte upp.

Världens första jorden runt-flygning med soldrivet flygplan inleddes i mars i fjol, då Solar Impulse lyfte från Abu Dhabi. Den senaste delsträckan fullgjordes när planet landade i Dayton i lördags, 09.56 lokal tid, efter en knappt 17 timmar lång flygning från Tulsa, Oklahoma.

Att landa i Dayton för oss inte bara ett steg närmare vårt slutmål, utan markerar också födelseplatsen för en flygrevolution: Den första lyckade flygningen med en motoriserad farkost som var tyngre än luft, skriver Solar Impulse-teamet i sin blogg, med syftning på att de världsberömda bröderna Wright växte upp i staden.

Den 1 113 kilometer långa sträckan flögs med en medelhastighet på 67,2 kilometer i timmen. Maxhöjd under flygningen var 6 401 meter.

Snart fortsätter färden mot New York, varifrån man sedan ska korsa Atlanten mot Europa eller Nordafrika.

Tommy Harnesk

Mer om: Solar Impulse

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt