Soldrivet plan lyfter virtuellt

2006-05-02 11:10  

Från Dubais flygplats startar den 16 maj det eldrivna flygplanet Solar Impulse, världens första solcellsdrivna flygplan. Om vädret inte lämpar sig flyttas flygningen till annan ort, för den genomförs bara virtuellt.

Det 80 meter breda och två ton tunga flygplanet finns nämligen ännu inte i verkligheten. Men 2008 hoppas projektledaren André Borschberg kunna ha planet i luften på riktigt.

Den 16 maj hjälper det franska konsultföretaget Altran Solar Impulse att göra en flygtur under så realistiska förhållanden som möjligt. Alla data om planet matas in i en simulator tillsammans med meteorologernas värden. Blir vädret dåligt flyttas flygningen.

Under den virtuella flygturen får piloten André Borschberg att få en försmak av hur det blir att flyga Solar Impulse på riktigt.

Men innan ett riktigt plan kan komma upp i luften återstår en den problem. De solceller som ska driva elmotorerna och ladda upp litiumbatterierna (för nattflygningar) finns ännu inte. Dagens solceller är inte tillräckligt effektiva.

Konsultföretaget Altran har i uppdrag att samordna utveckling och konstruktion av planet. Speciellt utmanande blir den 80 meter breda vingen, som kommer att utsättas för stora påfrestningar.

Om provflygningarna 2008 blir framgångsrika är det meningen att planet året därpå ska göra en jordenruntflygning med bara ett uppehåll på varje kontinent. Flygningen ska göras på 12000 meters höjd.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt