Snålbilar och batteriforskning från Toyota

2010-11-18 10:38  
RAV4 EV Concept med Teslas drivteknik.

Elva nya snåla modeller och forskning på batterier som är effektivare än litium-jon presenterar Toyota på torsdagen.

Prototypen till den eldrivna modellen RAV4 EV, med Teslas drivteknik, visas nu officiellt på bilmässan i Los Angeles. Målet är att börja sälja bilen kommersiellt i USA 2012.

Samtidigt redogör Toyota för sina planer på övriga snålbilar, exempelvis en kompakt hybridbil med en bränsleförbrukning på 2,5 liter per 100 km. Den tidigare presenterade plug-in-varianten av Prius ska nå kunderna 2012 och bilen ska säljas i Japan, Europa och USA.

Den lilla stadsbilen iQ kommer i elbilsutförande i USA liksom i Europa och Japan, och den ska testas för lansering även i Kina.

Toyota anser också tiden vara mogen för lansering av en bränslecellbil på marknaden om fem år. Här anser sig Toyota behöva jobba på att få ner priset, som idag skulle hamna på över 800000 kr.

Ett viktigt utvecklingsområde är batterierna, där Toyota anser det viktigt att komma ett steg längre än vad litium-jonbatterier i dag kan prestera.

Här tänker man sig att utveckla dels halvledarbatterier, där man redan uppger sig ha nått framgång, dels litium-luftbatterier. Batteriforskningsavdelningen startades i januari 2010 och sysselsätter i dag hundra personer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt