Simbräken ger tips om bättre flyt

2010-05-04 16:00  
Hårtopparna har hydrofila egenskaper, som dock gör hela bladet hydrofobt.

Den flytande vattenväxten Simbräken har hydrofoba egenskaper som använda på ett fartyg kan minska bränsleförbrukningen.

Simbräken (Salvinia molesta) är en vattenväxt som tack vare en fin hårbeklädnad håller vatten på avstånd. Även efter så lång tid som en månad i vatten ser den helt torr ut när den tas upp i luften.

Forskare i Bonn, Karlsruhe och Rostock har studerat de hydrofoba egenskaperna hos denna ormbunksbesläktade växt för att se om hårbeklädnaden är möjlig att återskapa syntetiskt på ett fartygsskrov, och därmed minska vattenmotståndet och sänka bränsleförbrukningen.

Forskarna fann till sin förvåning att formen på de yttersta spetsarna på borsten i själva verket är hydrofil, alltså attraherar vatten. De samlar ihop vattnet i regelbundna mönster, och under detta bildas ett luftskikt.

Professor Thomas Schimmel vid universitetet i Karlsruhe jämför upptäckten med studien av Lotusbladens renande effekt för 20 år sedan, och säger att det är en av de viktigaste upptäckterna inom bioniken.

På ett containerfartyg skulle vattenmotståndet teoretiskt kunna minskas 10 procent tror forskarna. En motsvarande sänkning för alla världens fartyg skulle minska den totala bränsleförbrukningen för världens fordon med 1 procent, hävdar professor Wilhelm Barthlott vid universitetet i Bonn.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt