Saab vann upphandling om polisdrönare

2015-10-13 14:14  
Drönare blir polisens nya verktyg. Nu står det klart att det blir Saab som levererar de obemannade farkosterna. Foto: Polisen

Polisen har haft långtgående planer på att börja använda drönare i arbetet. Nu är det klart att det blir Saab som ska leverera de obemannade farkosterna till polismyndigheten.

(Uppdaterad)

Totalt fem leverantörer deltog i polisen upphandlingen av UAV, Unmanned aerial vehicles. Saab lämnade det vinnande anbudet och avtal kommer nu att tecknas tidigast den 20 oktober, skriver polisen.

Drönarna ska användas för att bland annat hjälpa polisen att övervaka demonstrationer, undersöka brottsplatser och hitta människor. För närvarande utbildas tre speciella drönarpoliser vid Försvarsmaktens flygutbildning.

Polisen vill nuläget inte lämna ut någon information om hur många drönare som ska köpas in, samt vad det är för typ av system.

– Det vi kan säga är att Saab har fått kontraktet, men avtalet vinner som sagt laga kraft först den 20 oktober och kan överklagas fram till dess, säger Isabel Thorén, intendent vid Utvecklingscentrum Stockholm.

När kan det bli aktuellt att de första polisdrönarna tas i bruk?

– Vi kan inte uttala oss om det i dagsläget, säger Isabel Thorén.

Ny Teknik har även varit i kontakt med Saab, som avböjer att kommentera.

Polisens drönarupphandling påbörjades i slutet av februari, men sköts sedan på framtiden på grund av inget av de tidigare anbuden uppfyllt kraven som ställdes. Upphandlingen återupptogs sedan igen i början av juni.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL