Saab hoppas på Reinfeldt i Brasilien

2011-05-16 14:06  
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Statsminister Fredrik Reinfeldt är just nu i Brasilien tillsammans med en 30-hövdad delegation från den svenska industrin. På Saab hoppas man att besöket ska stärka Gripens chanser.

– Vi tror att flygplansaffären är en så pass viktig sak så att den kommer att finnas med på agendan på ett eller annat sätt, sade Jonas Hjelm, marknadschef vid Saab, när TT talar med honom inför besöket.

Saab är en av de tre flygplanstillverkare som är med i slutomgången i den utdragna brasilianska upphandlingen av 36 stycken nya stridsflygplan. Konkurrenterna är franska Dassault och amerikanska Boeing.

Saab har lämnat en för Brasilien extremt gynnsam offert där Brasilien i praktiken blir hälftenägare i den kommande versionen av stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

Saab har också satsat pengar i ett stort FoU-centrum i industristaden Sao Paolo.

Läs om Saabs offert här.

I kväll brasiliansk tid träffar den svenska delegationen Brasiliens planerings- och budgetminister Miriam Belchior i huvudstaden Brasilia.

I morgon tisdag klockan 10.00 brasiliansk tid blir det överläggningar med president Dilma Rousseff på presidentpalatsen Planalto.

Två timmar senare möter Reinfeldt och Rousseff det svensk-brasilianska företagsrådet och efter det är det dags för den officiella lunchen med presidenten. Då får den svenska näringslivsdelegationen vara med.

På kvällen bär det av till ett liknande besök i Chile.

- Det finns ett stort intresse bland svenska företag att stärka handeln och investeringarna med Brasilien och Chile. Stora investeringar i bland annat i infrastruktur kommer att behöva göras i Brasilien, inte minst inför VM i fotboll 2014 och OS 2016. Vi hoppas att svenskt kunnande och teknologi kan komma till användning i detta sammanhang, säger Fredrik Reinfeldt i en kommentar före avresan.

"Krama Dilma Rousseff"

Upphandlingen av nytt brasilianskt stridsflyg påbörjades redan för åtta år sedan när Lula da Silva valdes till Brasiliens president. Men då kom andra saker emellan och upphandlingen lades på is.

Den väcktes till liv igen för två år sedan och fick då namnet FX-2, den andra upphandlingen.

Saabs offert fick gehör och Saab valdes ut tillsammans med Dassault och Boeing att gå vidare i en noggrannare utvärdering.'

Enligt brasiliansk press är Gripen det bästa planet tekniskt-ekonomiskt och enligt brasiliansk industri är Saabs offert den mest gynnsamma ur tekniköverföringssynvinkel.

Trots det har det varit en officiell hemlighet att Lula da Silva förordat det franska planet Rafale. Den känslan blev starkare när Frankrikes president Nicolas Sarkozy flög till Brasilien på nationaldagen för drygt ett år sedan och de båda presidenterna kramade om varandra inför festivalpubliken.

När Lula da Silvas partikamrat Dilma Rousseff blev ny president vid årsskiftet gjorde hon en da Silva och förklarade att hon skjuter på beslutet om nytt stridsflygplan för att ta itu med andra svåra ekonomiska frågor.

Men nu har Fredrik Reinfeldt chans att göra en Sarkozy och krama om Dilma Rousseff för att visa att Sverige står Brasilien nära.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt