Roboten laddar elbilen åt dig

2018-08-21 17:30  

I framtiden kan du slippa att stiga ur elbilen på resan. I Graz har forskare tagit ram en robot som på egen hand kopplar fordonet till snabbladdaren. Och systemet sägs fungera även om bilen står snett.

Tesla har länge utlovat en robot som kan automatisera elbilens laddmoment. Redan 2015 visade man upp prototypen av en ledad metallorm som pluggade in en Model 3 i företagets snabbladdare. Systemet utgjorde en del i Teslas strategi kring autonoma fordon.

Men hittills har Elon Musks innovation inte blivit verklighet, utan nu är det istället forskare i Österrike som har tagit fram en liknande lösning – som sägs vara den första i sitt slag. Vid det tekniska universitetet i Graz kallar man sin prototyp för robot-controlled CCS fast charging system for electric vehicles. Systemet sägs klara av att plugga in elbilen även i de fall när fordonet linjerar dåligt med snabbladdaren.

– För första gången har vi lyckats skapa en robotbaserad laddstation som autonomt kan ladda ett antal fordon på rad efter varandra, detta utan att bilarna har behövt anpassas på något sätt. Tack vare snillrik kamerateknik kan roboten känna igen fordonens ladduttag och får därmed möjlighet att fastslå ett antal parametrar. Bilar som kör in i stationen laddas. Man har kunnat lösa problemet med att positionera bilen på rätt sätt – systemet fungerar även när fordonet står snett, säger Bernhard Walzel, projektledare vid Graz University of Technology till Inside EV:s.

Läs mer: Förarroboten gör din vanliga bil autonom

Deras system använder vätskekylda kopplingsdon och kablar. Enligt universitetet är målsättningen att kunna erbjuda snabbladdning som bara tar några minuter. Prototypen är resultatet av ett samarbete med BMW AG Munich, MAGNA Steyr Engineering Graz, Austrian Association for Automotive Technology (ÖVK) i Wien, samt KEBA i Linz – som är specialister på automations. Nästa steg i projektet är att sammanföra tekniken med autonom parkering.

John Edgren

Mer om: Elbilar Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt