Rekord för investeringar i grön teknik

2008-10-06 07:30  

Aldrig har det investerats så mycket i ny energiteknik i världen som under det tredje kvartalet i år. Men lågkonjunkturen och finanskrisen riskerar nu att sätta käppar i hjulet för nya projekt.

Det amerikanska analysföretaget Cleantech group har samlat statistik över investeringar i ny, grön teknik sedan 1999. Och aldrig har det satsat så mycket pengar i sektorn som under det tredje kvartalet i år.

Sammanlagt investerades drygt 18 miljarder kronor i 158 företag i Nordamerika, Europa, Indien och Kina under perioden juli till och med september.

Mest pengar gick till intelligenta lösningar för elnätet, tunnfilmssolceller samt drivmedel baserade på alger.

Det stora intresset för att rusta upp elnätet beror bland annat på att elbolagen förbereder sig på att flera bilföretag planerar att lansera laddhybrider under de kommande åren.

Inom tunnfilmssolceller pågår en kapplöning för att komma fram till en billig och storskalig tillverkningsteknik som gör att solceller kan klara sig utan subventioner.

Algföretagen har den senaste tiden tagit in riskkapital för att skala upp produktionen av olika algbränslen.

Intresset för grön teknik är fortfarande mycket stort, konstaterar Cleantech group men lågkonjunkturen i kombination med finanskrisen kommer nu att göra det svårare att få fram finansiering för att till exempel skala upp nya metoder för att tillverka solceller och biodrivmedel.

- Det här kvartalet kommer troligen bli höjdpunkten för åtminstone ett par kvartal framåt, säger Brian Fan, analyschef på Cleantech group i ett uttalande.

Av de totala investeringarna gick 67 procent till amerikanska företag medan Europa fick nöja sig med 28 procent.

Värt att notera är att sökjätten Google seglat upp som tvåa på listan över de mest aktiva investerarna inom cleantech.

Google gjorde fem investeringar under tredje kvartalet, bland annat i företag som utvecklar jordvärme och vindkraft.

Det amerikanska riskkapitalbolaget Rockport Capital toppar listan med sex investeringar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt