Rallybilar pressar glesbygdens bredband

2011-02-11 14:27  

Operatören gjorde Svenska Rallyt i Värmlands skogar till en demonstration av det nya glesbygdsbredbandet. Men ett snöoväder pressade både förare och basstationer till det yttersta.

Co-driver Miriam Walfridsson från MK Ratten mässar instruktioner till föraren Ramona Karlsson, Falköpings MK.

– Vänster tre minus, höger tre, hundratjugo, öppnar och nyper något över krön.

Bilen drar in i vänster plogvall och stannar med snö över vindrutan. Ramona Karlsson muttrar något om att det inte gick att köra just där.

– Där satt vi. Ut och gräv.

Dikeskörningen filmades med en kamera i kupén, och strömmades trådlöst till en webbsida. I en storstad hade det knappast varit en sensation. Att ha bredbandsuppkoppling från en bil som kör uppåt 200 kilometer i timmen på smala skogsvägar i Värmland är mer anmärkningsvärt.

Operatören Net 1 hade i år bland annat satt kameror i tre av tävlingens bilar. Företaget har använt de frekvensband som förr utnyttjades av telefonnätet NMT, men nu ombyggt för 3G-teknik. Det ger större räckvidd, och i bästa fall en möjlighet att strömma film med 400 kilobit i sekunden från bilarna.

Den här gången gick filmsändningarna inte helt fläckfritt, med både hack och varierande bildkvalitet. Orsaken var ett oväder som packade den täta granskogen runt banan med snö.

– Man får nog leta efter värre väderförhållanden, säger Fredrik Sidhagen, försäljnings och marknadschef.

Se film här

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt