Polisens nya vapen – ett skräckinjagande rullande fort

2017-04-05 15:21  

Ett skräckinjagande rullande fort – så skulle man kunna beskriva Bozena Riot. Här finns plats för 36 personer, vattenkanoner och ”tårgasskjutare”. Fordonet är tänkt som polisens nya vapen vid kravaller.

Kravaller är extrema situationer som lätt kan urarta. För att ge polisen bättre skydd och mer kraft har slovakiska Bozena nu utvecklat ett nytt kravallsystem de helt enkelt kallar för ”Bozena Riot”.

Fordonet, som enklast kan beskrivas som ett rullande fort, ska enligt företaget vara perfekt för polisen eller andra enheter som har behov av stort skydd vid extrema situationer.

Företagets system för att röja landminor har använts framgångsrikt på flera platser – och kravallsystemet är en vidareutveckling av minröjarfordonen.

Bozena Riot är i grund och botten en frontlastare som istället för skopa är försett med en rejäl sköld. Denna går att vidga, vinkla, höja och justera allt efter vad situationen kräver. Därtill kan man även få en plattform där personal kan överblicka-, prata med- eller i extrema fall skjuta gummikulor mot upprorsmakare i kravaller.

Det ”nätta” fordonet väger bara tolv ton om man tar basversionen utan vattentank och fullfjädrad är det en 18-tonsmaskin.
För att kunna manövrera i gränder och andra trängre utrymmen likväl öppna ytor, har kravallfordonet tre olika styrlägen. Framhjulsstyrning när det är raksträckor eller öppet, fyrhjulsstyrning när det är trängre – och ”krabbstyrning” när man behöver förflytta sig i sidled.

Bozena Riot är utrustad med brandsläckare och kan vidare bestyckas med ”tårgasskjutare samt vattenkanoner. Av de sistnämnda sitter en uppe på skölden/plattformen – och en på vattentanken – utfall man skull hamna i bakhåll.
Skölden är skottsäker och ska klara av trycket från 100 personer utan att besväras. Förutom att kunna fälla in/ut ”vingarna”, kan den lyftas för att släppa ut kravallpoliser och hundar.
Kravallsystemet ser onekligen skräckinjagande ut, men det är å andra sidan en fördel när det kommer till den här typen av fordon.

Vill man ha en lite mindre enhet så har Bonzena även en äldre version av systemet. Detta har dock fördelen att den går att få med granatkastare för rökgranater – samt att det kan fjärrstyras från upp till två km avstånd.

Snabbfakta Bozena Riot

  • Byggd i lättviktsmaterial som är tåligt och flamskyddat.
  • Skyddar upp till 36 personer med full kravallutrustning.
  • Innehåller mekanism för att lyfta personal upp till tre meter – kan användas som "belägringstorn” vid ockupationer eller där man behöver lyfta personal. Kan även användas som vakt/skyttetorn.
  • Klarar av tuff terräng.
  • Maskinen och skölden är utrustade med högtalare för att dels kunna kommunicera med egen personal, men även för att tala till folkmassor.
  • Systemets övre del har en skyddad ljusramp för att ge ljus när det är mörkt.
  • Inbyggda vidvinkelkameror ger operatören bra överblick av vad som händer framför skölden. Kamerasystemet klarar av att spela in allt och lagra det.
  • Högtrycks-tårgassprutor för extrema situationer när fordonet är i nära kontakt med folk i upplopp. Har en räckvidd på upp till tio meter.
  • Systemet kan ”individanpassat” med GSM-störsändare samt en digitaldisplay för att kunna ge instruktioner till folkmassor.

Tekniska specifikationer

Totallängd: 5 850 mm
Totallängd med vattentrailer: 10 810 mm
Längd på fordon: 4 540 mm
Längd på sköld; 1 380 mm
Längd på vattentrailer: 4 960 mm
Höjd på fordon: 2 630 mm
Höjd på fordon med kamera: 2 735
Maximal höjd på sköld: 3 685 mm
Maximal höjd på sköld med plattform: 4 695 mm
Höjd på vattentrailer: 2 250 mm
Höjd på vattentrailer med vattenkanon: 2 910 mm
Bredd på fordon: 2 355 mm
Minimal bredd på sköld: 4 500 mm
Maximal bredd på sköld: 7 500 mm
Bredd på sköld med en vinge utvecklad: 6 000 mm
Bredd på lyftplattform med skydd: 2 000 mm
Bredd på vattentrailer: 2 140 mm
Totalvikt: 12 100 kg
Totalvikt med vattentrailer (fylld med vatten): 14 880kg (18 300 kg)
Vikt på fordon: 9 100 kg
Vikt på sköld: 3 000 kg
Vikt på vattentrailer (fylld med vatten): 2 700 kg (6 200kg)
Motor: Deutz 4-cylindrig vattenkyld, turbo, common rail
Effekt vid 2 400 varv/min: 103 kW (140 hp)
Maximal hastighet: 40 km/h
Maximal lyfthöjd: 7 m
Maximal räckvidd framåt: 3,5 m
Vattentankkapacitet: 3 000 l
Skumtankkapacitet: 100 k
Vattenpumpprestanda:
2 050 l/min vid 0,6 MPa
1 800 l/min vid 0,8 Mpa
1 500 l/min vid 1.0 MPa

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt