Fordon

Överraskande studie – så ser bilmarknaden ut 2040

Färre sålda bilar, fler körda mil – och fortsatt dominans för förbränningsmotorer. Bilmarknaden 2040 kommer skilja sig mycket från dagens, men beroendet av fossila bränslen kommer bestå. Det framgår i en studie från IHS Markit.

Publicerad

Det är länge sedan elbilen slog igenom, och bilden av att det står ett fordon på laddning vid var mans dörr känns kanske nära förestående. Men icke, enligt marknadsexperter ligger den verkligheten långt bort. Det framgår i studien ”Reinventing the Wheel”. Bakom rapporten står analysfirman IHS Markit. De målar en bild av vad vi kan förvänta oss av bilmarknaden framöver, och hur den kommer att se ut år 2040.

Så hur ter sig då framtiden? Analysfirman har bland annat slagit ned på flera intressanta saker. Den första är att antalet sålda bilar kommer att vara markant mycket lägre än vad de är i dag. I de regionerna som studien berör: USA, Europa, Kina och Indien, säljs det i dag runt 80 miljoner nya bilar per år. Den siffran kommer att ha sjunkit till runt 54 miljoner bilar 2040 – alltså en minskning med 22,5 procent. Däremot kommer antalet resta mil i bil att öka, och om 23 år kommer befolkningen inom studieområdet aggregerat köra 65 procent längre än i dag. För även om folk inte kommer att köpa bilar i samma utsträckning som nu, så kommer de att köpa mobilitet i form av Uber/Lyft och liknande tjänster.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här