Oklart om datachippen i postplanets svarta lådor skadats

2016-01-11 09:38  

I helgen återfanns datachippen i de svarta lådor som fanns ombord på postflygplanet som kraschade i Lapplandsfjällen. Därmed ökar chanserna att utreda orsaken.

Enligt Jonas Bäckstrand, som leder Statens haverikommissions utredning om kraschen, har de små minnesenheterna som fanns i det förolyckade flygplanets svarta lådor nu hittats.

– Lådorna är kraftigt demolerade men vi har tagit hand om minnesenheterna. Hur skadade dessa är vet vi inte i nuläget, säger han till Ny Teknik.

Strax efter midnatt i lördags skickade piloterna på bolaget West Atlantics postflygplan ut ett nödanrop. Senare vid tretiden på morgonen hittade räddningstjänsten en nedslagningsplats strax väster om sjön Akkajaure, cirka 20 mil nordväst om Gällivare.

Jonas Bäckstrand vill i nuläget inte kommentera vad piloterna sa i Mayday-meddelandet.

Flygplanet - av modellen Canadair CRJ200 - ska ha tappat 6 000 meter i höjd på bara en minut.

Kraschen blev därmed mycket våldsam, och fragment av planet ligger utspridda på platsen. Under helgen fick räddningstjänsten också pumpa bort 1,5 kubikmeter vätska, mestadels flygfotogen, från den krater som bildats i snön.

De svarta lådorna registrerar dels ljud i cockpit, dels tekniska färddata kring flygningen. Registreringarna sker digitalt. Enligt Jonas Bäckstrand har lådorna brutits sönder av den höga energin i kollisionen mot fjället.

Att minnesenheterna hittats ökar hoppet om att kunna utreda varför olyckan skedde. Men då måste man lyckas utvinna data ur dem. Arbetet att ta fram den inspelade informationen kan ta någon vecka men om chippen skadats kan det ta längre tid - kanske flera veckor.

Enligt Jonas Bäckstrand är det mest sannolika att man nu kommer att skicka minnesenheterna till ett labb utomlands som kan läsa ut informationen. Vilket man ska anlita är ännu oklart, uppger han.

Vid tidigare flygplanskrascher har haverikommissionen bett labb i Frankrike och Storbritannien om hjälp.

– Under vissa omständigheter kan vi också utnyttja flygplanstillverkaren Saabs anläggning i Linköping. Men det mest sannolika är att vi åker utomlands med dem. Ett alternativ är att åka till Kanada där flygplanet har tillverkats, säger Jonas Bäckstrand.

Ombord på planet fanns två piloter, 42 respektive 34 år gamla. Spår av mänskliga delar ska nu, enligt polis på plats, ha hittats bland vrakdelarna.

Planet var ute på uppdrag för norska posten och på väg från Gardemoen utanför Oslo till Tromsö i nordligaste Norge. Ombord fanns över fyra ton post.

Kan någonting i postlasten, exempelvis något explosivt ämne, ha föranlett olyckan?

– Vi kan inte just nu utesluta någonting, men det finns inget som tyder på det, säger Jonas Bäckstrand.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL