Okänd svensk bilbyggare redan större än Saab

2015-04-29 06:51  
Eddie Pröckl är reporter på Ny Teknik som bevakar bland annat fordonsbranschen. Foto: Jörgen Appelgren

Det nya svenska bilföretaget CEVT, China Euro Vehicle Technology, har på mindre än två år fyllt luckan efter Saab Automobile i det svenska fordonsklustret.

Åtminstone vad FoU beträffar. Företaget startades av Volvos ägare Geely Holding och har mer än 2,5 miljarder i utvecklingsbudget och 1 500 ingenjörer i Sverige och Kina.

När det gäller antal bilmodeller under konstruktion har CEVT kört om Saab för länge sedan. Ett tiotal nya bilar var vad Saab Automobile mäktade med mellan 1968 och den senaste konkursen. CEVT räknar med att göra samma sak på en bråkdel av tiden.

Beställare är Geely, som vill ha första bilen klar 2016.

Nycklarna är en moduluppbyggd fordonsarkitektur och virtuell konstruktion och provning fram till hårda verktyg. Samt en effektiv organisation.

Många av ingenjörerna på CEVT, med vd Mats Fägerhag i spetsen, har ett förflutet på Saab.

— Vi började med de här metoderna i slutet av Saab-eran, men nu har vi kommit mycket längre, säger han.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Eddie Pröckl

Mer om: Saab Automobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt