Nytt bråk om norska stridsflyget

2011-04-20 08:33  
Priset för F-35 som offererades Norge var inte ett fast pris. Kostnaderna för tillverkaren Lockheed Martin har rusat i väg och blivit ett hett diskussionsämne i alla länder som ingår i Joint Strike Fighter-konsortiet. Foto: Lockheed Martin.

Tre politiska partier i Norge vill ha en ny genomlysning av det planerade köpet av nya stridsflygplan.  Hur stor blir prislappen egentligen? Och är motorn inräknad?

Det är Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti som gemensamt vill ha en genomlysning av kostnaderna för flygplansaffären.

Det uppseendeväckande med aktionen är att Sosialistisk Ventreparti är ett av de tre regeringspartierna i den nuvarande koalitionsregeringen Stoltenberg II.

När Norge valde amerikanska F-35 före svenska Jas 39 Gripen NG för drygt två år sedan höjde många på ögonbrynen. Hur kunde F-35 vara billigare än Gripen?

Prislappen för de amerikanska F-35-planen är nu dubbelt så stor som när beslutet togs för drygt två år sedan.

Kritikerna har tidigare misstänkt att flygplanstillverkaren Lockheed Martin inte lagt in kostnaderna för motorerna i offerten och att  F-35 därför blev billigare än Gripen.

Samma fråga väcks just nu också i det kanadensiska parlamentet – är motorn inkluderad eller inte?

Tjänstemän på det kanadensiska försvarsdepartementet säger att motorn är inkluderad i totalpriset 9 miljarder Kanadadollar – och att motorn är inräknad.

Det blir ett styckpris som motsvarar det styckpris som Norge nu är uppe i – cirka 800 miljoner norska kronor per plan inklusive motor, utbildning och service.

Men det priset är dubbelt så högt som det pris som politikerna både i Norge och Kanada tidigare angivit.

När Norges dåvarande försvarsminister Anne-Lise Ström-Erichsen sent på eftermiddagen den 20 november 2008 kallade till presskonferens och talade om att Norge valt det amerikanska planet F-35 Joint Strike Fighter framför svenska Jas 39 Gripen NG satte alla försvarsexperter i halsen.

Hon förklarade att Gripen både var ett sämre plan än F-35 från Lockheed Martin och ett dyrare plan.

48 stycken F-35 skulle inte kosta mer än 18 miljarder norska kronor mot 20 miljarder för Gripen.

Eller 375 miljoner norska kronor per plan för F-35 och 425 miljoner för Gripen.

Det var ingen som trodde på den kalkylen och norsk press skrev i flera år om det man menade var en stor bluff.

Nu har Norge ökat på antalet plan till 52 stycken plan till en totalkostnad på 42 miljarder norska kronor.

Det blir 800 miljoner kronor per plan och det är den kostnadsökningen som de tre partierna nu vill granska.

Regeringspartiet Socialistisk Venstre menar att Stortinget ännu inte tagit det slutliga beslutet om inköp av nya stridsflygplan och att det nu är läge att gå igenom papperen en gång till.

Läs här om hur den norska regeringen manipulerade priset.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt