Nya vapenbalkar på tjeckiska Gripenplan

2015-12-22 13:15  
Foto: Saab

Tjeckien uppgraderar sina 14 Jas 39 Gripen-plan som man hyr av Sverige.

Enligt Försvarsexportmyndigheten, FXM, har man i dag tisdag slutit ett avtal med tjeckiska myndigheter som innebär att de Gripen-plan som Tjeckien leasar av Sverige moderniseras. Ordern uppges vara värd 120 miljoner kronor.

FXM uppger att planen via uppgraderingen får en utökad förmåga att träffa fiendemål på marken genom teknik som skapar en "integration av styrda och ostyrda bomber". I kontraktet ingår bland annat nya vapenbalkar, mjukvara och utbildning.

Det nuvarande hyresavtalet mellan länderna sträcker sig till år 2027. Fram till årsskiftet är FXM ansvarig för de Gripenkontrakt som Sverige har med Ungern, Tjeckien och Thailand.

Myndigheten läggs ned vid årsskiftet och förhandlar också in i det sista med Brasilien och Slovakien kring leasinglösningar vad gäller Jas 39 Gripen.

På det nya året tar Försvarets materielverk över hyreskontrakten och de fortsatta förhandlingarna.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt