Nissan lovar självkörande bil 2020

2013-08-28 10:47  
Elbilen Nissan Leaf utrustad för automatisk körning. Foto: Nissan

Nissan utvecklar tillsammans med ledande högskolor självkörande bilar som ska finnas på marknaden 2020.

Carlos Ghosn, vd för Nissan, säger i ett pressmeddelande att han 2007 förutsade att Nissan år 2010 skulle masstillverka en bil med nollutsläpp. Idag är Nissan Leaf den elbil som säljer bäst i världen.

Nu går Ghosn ett steg vidare och utlovar bilar som kan navigera självständigt, och som ska finnas kommersiellt tillgängliga, till år 2020.

Systemet ska baseras på tekniken Safety Shield, teknik som håller koll på omgivningen runt bilen för att varna för faror och eventuellt ta över körningen om föraren inte reagerar i tid.

Företaget har valt att montera all denna säkerhetsutrustning i bilen, i stället för att förlita sig på att varningsutrustning utanför bilen reagerar.

Automatisk körning ska demonstreras vid en föreställning företaget kallar Nissan 360 i södra Kalifornien. Där har ett antal elbilar av modellen Nissan Leaf utrustats med teknik för att kunna navigera själva.

En stor testanläggning byggs dessutom i Japan och ska stå klar 2014. Tillsammans med forskare från bland andra MIT, Stanford, Carnegie Mellon, Oxford och Tokyos universitet ska teknik för självkörande bilar utvecklas vid anläggningen, där en hel stad byggs upp med hus av sten, och inte bara kulisser.

Målet är att ta fram automatstyrda bilar till priser som gör dem överkomliga för konsumenterna, och inom en tidsram som motsvarar två modellgenerationer.

Branschtidningen Automotive News påpekar i en kommentar att det finns mängder hinder på vägen mot självkörande fordon, som mer är av juridisk karaktär än teknisk. Ansvarsfrågor, försäkringsfrågor och kommunikationsteknik måste utredas

Nissan hävdar att det finns mycket att vinna på att tekniken tar över bilkörningen. Tekniken reagerar snabbare och mer konsekvent än enskilda människor. 93 procent av alla trafikolyckor i USA orsakas av "mänskliga faktorn", uppger Nissan. Och äldre och handikappade innebär självkörande bilar en större individuell rörelsefrihet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt